Snabbspåret – ”Jag får prova på olika branscher och företag”

En snabb väg till karriären för unga controllers

 

Antonia Bergvall är en av många drivna, ambitiösa, juniora controllers som arbetar som junior konsult på Meritmind. Här berättar hon vad det inneburit för hennes karriär att jobba i spännande uppdrag samtidigt som hon får möjlighet att vidareutvecklas genom att delta i Meritminds karriärväg ”Snabbspåret” som startade för sex år sedan.

Att Antonia Bergvall gillar konsultlivet är tydligt. Hon pratar gärna om hur mycket hon lär sig genom att vara konsult och hon jobbade redan som revisorsassistent när hon såg att Meritmind sökte juniora controllerkonsulter inom ramen för Snabbspåret. Annonsen gjorde henne nyfiken. Hon sökte – och fick jobbet.

Rollen som junior controller lockade

Det var många olika faktorer som lockade Antonia att söka jobbet på Meritmind. Hon berättar:

Antonia Bergvall
Antonia Bergvall

– Förutom att jag ville prova på rollen som controller var det lockande att vara del av en gemenskap under en utbildning som Snabbspåret. Som konsult är man ny på jobbet varje gång man byter uppdrag och det är bra att kunna ventilera saker med andra i samma situation, säger hon och förklarar:

– För mig har det varit bra att få tips på hur man kan hantera allt ifrån en knepig chef till tekniska frågor eller vad som förväntas av en, säger hon och berättar att hon har stor glädje av den mentor som är utsedd för att stötta och coacha henne genom Snabbspåret.

– Det är en väldigt lyxig känsla att ha en naturlig avstämningspart att bolla med. Men jag har också stor glädje av de regelbundna träffarna med andra konsulter som går Snabbspåret.

Trygghet och ansvar

Antonia kände också att det var en trygghet att vara del av något som består.

– Här har jag en fast anställning. Dessutom har uppdragen på Meritmind också ett annat upplägg än på de jobb jag hade tidigare. Här får jag arbeta med ett uppdrag åt gången och de pågår under flera månader vilket gör att jag får möjlighet att verkligen sätta mig in verksamheten. På nuvarande uppdrag arbetar jag till exempel som ersättare åt en föräldraledig controller.

Vad har det gett för resultat rent karriärmässigt att gå Snabbspåret …

– Att prova olika branscher och företag gör jobbet spännande. Under mina två år har jag haft uppdrag på ett spritföretag och hos en apotekskedja men i helt olika roller. Jag har lärt mig massor på kort tid och de erfarenheterna kommer jag verkligen ha nytta av i min framtida karriär.

… och på ett personligt plan?

– Det är väldigt utvecklande och stundtals utmanande att vara konsult. Jag får möta olika typer av människor vilket gör att jag lär mig mycket om mig själv, vad jag uppskattar hos en ledare och hur jag själv agerar i olika möten.

Vad är roligast med att vara junior controller?

– Att kunna vägleda andra som inte jobbar med ekonomi och hjälpa dem att göra den finansiella informationen mer förståelig. Det finns ofta tillgång till mycket data och rapporter, men det kan vara utmanande att tolka informationen.

Skulle du rekommendera andra talanger att bli konsult på Meritmind och gå Snabbspåret?

– Ja verkligen. Om du är nyfiken på hur det är att vara konsult och vill prova på controllerjobbet så är detta perfekt. Du får snabbt stort ansvar samtidigt som du får mycket stöd och relevant praktisk utbildning inom controlling. Vi får till exempel gå kurser i Excel som är anpassade till den här typen av jobb.

Vad Snabbspåret hos Meritmind erbjuder:

  • Konsultuppdrag inom controlling, exempelvis Business Controller, Project Controller, Financial Controller etc
  • Nätverksskapande aktiviteter
  • 30 timmars utbildningstid varav 20 timmar är skräddarsydda för controllerrollen
  • En tilldelad mentor som stöttar controllern i utvecklingen
  • En anställning på Meritmind med marknadsmässig fast lön och samma förmåner som övriga anställda

Exempel på ansvarsområden för en controller:

  • Ta fram budget- och prognosunderlag, kostnadsuppföljningar och ekonomiska analyser
  • Upprätta ekonomiska rapporter till ledning och styrelse
  • Utveckla och effektivisera processer och rutiner inom ekonomi- och verksamhetsstyrning
  • Utveckla rapportering och nyckeltal

Vill du veta mer om Snabbspåret?

Läs vår intervju med Pernilla Larsson som är Kandidatansvarig på Meritmind. Här berättar hon mer om vad Snabbspåret innebär. ⇒

Är du en talang som vill veta mer och medverka i Snabbspåret eller vill du veta mer och anlita en konsult som medverkar i Snabbspåret?

Kontakta Pernilla Larsson eller Sanna Apelgren kandidatansvariga på Meritmind och ansvariga för Snabbspåret.

pernilla.larsson@meritmind.se
sanna.apelgren@meritmind.se

Skrivet av: Mathias Johansson