Tips inför arbetsintervjun

12831192-cv-template-presentation Oavsett vilken inställning man har inför en arbetsintervju är det alltid viktigt att vara väl förberedd. En intervju handlar mycket om att sälja in sig själv, ”men jag är ingen säljare” kanske ni tänker. Nej, kanske inte, men en intervju handlar om det – att sälja in sig själv till den sökta tjänsten eller uppdraget. I din förberedelse behöver du också ta reda på mer om företaget och tjänsten än det som presenteras i annonsen.

Vad skall man då tänka på? Chef.se har nyligen publicerat två artiklar med några tänkvärda råd. Den ena handlar om vilka frågor du ska ställa för att få ut av max av intervjun och för att drastiskt öka dina chanser att få det aktuella jobbet.

  1. ”Vad står på er önskelista för den perfekta kandidaten?”
  2. ”Utifrån det vi har pratat om i dag, tror du att jag har vad som krävs för att lyckas i den här rollen?”

Med dessa frågor får du en känsla för vad som är viktigt för den som intervjuar och vad det är för kandidat som de söker. Dessutom får du en känsla för om du är rätt person, och om nej på frågan, vad du i så fall saknar. Är det något som du kanske har missat att berätta eller kan rätta till innan du börjar?

Den andra artikeln handlar om tre misstag man skall undvika på en intervju.

  • ”Jag tar vad som helst”
  • ”Det här är bara en korttidslösning”
  • ”Min nuvarande arbetsgivare är sämst”

Ovanstående påståenden eller meningar tycker jag talar för sig själv. När det gäller det sista, så är den en av de mest självklara punkterna – att se till att lämna förra arbetsgivaren snyggt för du vet aldrig när och i vilket sammanhang du kan tänkas träffa dem nästa gång.

Slutligen tänk på att varje intervjutillfälle är unikt. Alla rekryterare och chefer har sina frågor och tillvägagångsätt som fungerar för dem och som de har lärt sig. Det enda som är sig likt och detsamma är du som person, så sista rådet tänk på att vara dig själv!

Lycka till på nästa intervju!

Skrivet av: Tobias Liljekvist