Tystnaden

Det är helt gratis – men ändå en stor bristvara. Och något vi alla behöver!

Vår vardag blir alltmer hektisk och vi matas hela tiden med intryck, uppdateringar och allt möjligt som pockar på uppmärksamhet. På arbetet men inte minst efter arbetsdagens slut. Tänk om jag missar något, bäst att kolla mobilen, igen, bäst att vara uppkopplad, uppkopplad och online, hela tiden, jämt….Inte konstigt att stressrelaterade sjukskrivningar ökar stadigt och att vi alla får allt svårare att varva ned, koppla av, koppla ur, koppla från….Nu finns det faktiskt en hel del forskning på det här området som visar att förmågan att koppla av och att kunna njuta av just tystnad är verkligt viktigt!

Tillvaron tycks – inte minst för bloggförfattaren – ständigt vara fylld av ljud som kräver ständig uppmärksamhet av oss, och många gånger utan att vi ens märker det. Detta eviga brus slukar energi och hindrar oss till och med från att nå våra viktiga tankar och känslor. 

Flera nya studier visar att just tystnaden är viktigare för vår hjärna och för vårt allmäntillstånd än vad man tidigare trott. Slutsatserna kanske är självklara men här är ändå några uppenbara fördelar med att dra sig tillbaka till tystnad och eftertanke.

1. Din hjärna utvecklar nya celler. Forskare har kommit fram till att bara två timmars tystnad om dagen gör att hjärnan utvecklar nya celler i hippocampus, hjärnans centrum när det gäller känslor, minne och inlärning. Prästen Ilona Degermark är intervjuad i tidningen Land (1 december 2016) och berättar vad som händer med dig när du får förmånen att hämta andan ett tag.

Efter en tid i tystnad får man tillbaka minnen man inte trodde att man bar på. Man kommer också ihåg saker man inte tänkt på i många, många år och kanske också inser varför och hur man reagerar i olika situationer. I annat fall fastnar vi ständigt i de ytliga behoven – i det vi tror att vi vill ha. Nyrenoverat kök, ljust och fräscht måste det ju vara….

2. Du minskar stress och anspänningar. Genom att mäta blodtryck och blodcirkulation i hjärnan har forskare upptäckt att redan efter så kort tid som två minuter med ljudlöshet minskar anspänningar mer än vad de gör med klassisk musik.

3. Du blir mer kreativ och läker sår. Just det – hjärnan är faktiskt full av ljudsår.  I tystnaden börjar en del annars vilande områden i hjärnan att arbeta. Vi blir bland annat mer kreativa och får lättare att bearbeta upplevelser. Undertecknads egna erfarenheter är att tystnaden ger hjärnan möjlighet att låta både tankar och känslor vandra hela vägen. Och jag tror att människor idag faktiskt längtar efter lugn och ro, utan att riktigt förstå det själva. Att komma bort från storstadens brus, bort från den ständiga uppkopplingen och höra vindarnas sus i trädkronorna ett tag ger faktiskt – för att citera den förre stadsministern Göran Persson – en ”nära nog religiös upplevelse”.

Hur tar vi oss då tid för detta? Lättare sagt än gjort säger ni läsare som har fullt sjå att få arbete och liv att gå ihop med familj, skola, aktiviteter för barnen och allt som hör till detta. Som stadsbo vet jag mer än väl vilken bristvara tystnad och ro är och saknar man dessutom egen bil blir lätt Djurgården den ultimata naturupplevelsen. Men ta er tid någon gång i alla fall och – Dra åt skogen! Just det! Ann Dolling, som är forskare på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) ordinerar faktiskt detta. ”Då blir du mer harmonisk och glad”, säger hon och visar på en studie som SLU gjorde med hela 99 personer, långtidssjukskrivna på grund av stress- och utmattningssyndrom. En promenad i en gammal skog med höga träd bidrog tydligen till att försökspersonerna blev ”mer harmoniska och gladare”. En skogspromenad under ett par timmar åt gången någon gång per vecka gav effekt. 

Man ska absolut unna sig en stund i skogen även som fullt arbetsför. Att ta bussen till Tyrestareservatet utanför Stockholm och sedan gå ett par kilometer in i urskogen (det är faktiskt urskog det är!) ger en känsla av lugn, välbefinnande och – om man så vill – en nära nog andlig upplevelse. Tystnaden är gratis men mycket värdefull.

/Anders Lignell, konsultchef

Skrivet av: Anders Lignell