Äntligen vår och nya utmaningar!

Spring treeSå kom solen till slut, blå himmel och varmt i luften. Ingen saknar väl rocken eller tjockjackan och mössa och handskar trivs ju bäst på hyllan. I början av mars är egentligen den bästa tiden på hela året, träden knoppar och blommorna börjar sticka upp. Det är tid för förändring och utrymme skapas för nya idéer.

Rensa ditt skrivbord och mailbox, se till att kasta bort gamla ärenden och mappar i papperskorgen. Ge det en halvdag eller åtminstone en timme per dag under kommande veckan, kanske varje dag direkt efter lunch :-). Du kommer skapa ett inre lugn hos dig själv och inser snart att det är dags att tänka framåt!

Jag hade en chef en gång som alltid levde efter devisen att en gång per år göra ett personligt bokslut. Det innebar för honom att skriva ner kortfattat vad han åstadkommit under året, samt sätta upp nya mål för året. Målen kunde vara arbetsrelaterade, men också personliga. Målen fick inte vara för många, 3 räckte, och kunde vara både kort- och långsiktiga.

En kurs, en träff, ett samtal, en ny erfarenhet, en resa, ett ändrat beteende, en försoning, en ny arbetsuppgift eller lite större projekt såsom flytta, måla om huset, byta jobb osv..

Det viktigaste var att göra ett avslut på året för att konstatera att det händer mer i livet än vad man tror och kommer ihåg. En omstart med nya krafter och nytänkande blir sen prioriterade.

Gör det du också!

Veckans spaning ligger annars inom området effektivitet.

De flesta av oss har gått effektivitetskurser, med uppmaningar som:

”do it now”, ”låt inga surdegar växa”, ”delegera snabbt vidare”, ”adressera frågan till den som utför jobbet bäst”, ”svara bara på mail en gång per dag”, ”skriv åtgärdslista varje morgon”, ”renskriv dina anteckningar direkt efter mötet”, ”använd mail såsom en telefon och inte som ett brev”

Tyvärr glömmer vi snabbt dessa kloka ord och faller in i den gamla vanliga lunken. Alla råden är goda och relevanta, men väldigt få lyckas arbeta efter dem. Varför är det så? Är vi lata av naturen eller tänker vi att det löser sig ändå, för det har det alltid gjort tidigare.

Jag tror att de flesta arbetar på samma sätt som man alltid gjort och som man är som person. Själv arbetar jag bäst under press och med korta deadlines, det är först då de rätta tankarna kommer på plats och resultatet blir till en sådan kvalité att kunden eller chefen blir nöjd.

Nu till våren är det dags att ändra beteende. Välj en av punkterna ovan och var konsekvent under en längre tid. Själv väljer jag att inte ”låta surdegar växa” framöver.

Skrivet av: Johan Bruce