Kloka ord från en företagsledare

245641-cloudy-skyJag följer gärna Jack Welch på LinkedIn med tanke på hans tidigare erfarenhet som CEO för jätteföretaget GE och numera som Executive Chairman för Jack Welch Management Institute.

Han har många kloka och tänkvärda synpunkter och idéer. Bl.a. så har han alltid hävdat att när du ska rekrytera en person till ditt team så ska man se till att rekrytera någon som är bättre än du själv! Intressant rekommendation som jag undrar om många ”följer”?

Nyligen har han refererat till sina 15 års erfarenhet av över tusen Q&A-möten runt om i världen och där det i väldigt många fall har kommit upp synpunkter på chefer. Det kan vara allt från: ”Min chef är så svår och krävande”, ”Min chef bryr sig inte om mig, det handlar bara om chefen” eller ” Jag har verkligen gjort allt jag kan men chefen uppskattar inte mitt jobb” etc.

Jack Welch har under åren försökt komma med rekommendationer hur man bör bete sig när man upplever situationer som ovan, men det har inte alltid fallit i god jord hos mottagarna. Så nyligen så har han kommit på en bättre variant på denna typ av frågeställningar genom att helt enkelt ställa frågan till de som har åsikter om sin chef:

”Would you want to work for… you?”

Känner du att du kan kliva över tröskeln och rannsaka dig själv om både dina styrkor som brister? Är du personen som med öppenhet kan hantera eventuella brister och förvandla dom till styrkor?

Min lilla reflektion över detta är att man inte skall förfäras över tanken att man har brister som kan omvändas till styrkor om man själv har den insikten och självrannsakan. Det fodras att man vill och vågar.

Skrivet av: Tommy Cullander