Smartare kommunikation

430013-microphoneMin man blev tillrättavisad direkt av coachen via hälsningen hon dedikerade mig i sin bok. ”Magnus lovar att samarbeta mer med tvätten”, löd den lovande texten istället för att jag skulle få hjälp med tvätten.

Kommunikationen hemma hos mig är irrelevant, men hur är det med kommunikationen på din arbetsplats?

Många har upplevt olika arbetsplatser, det är en av förmånerna du kan tillgodoräkna dig som konsult. Företag som löpande informerar sina anställda leder till att medarbetarna känner sig delaktiga och kan därmed bli mer positivt inställda till att bidra till företagets mål.

Information får gärna vara tydlig, men rädslan för att trampa någon på tårna kan göra att budskapet lindas in och blir mer otydligt.

I boken ”Tala är guld” delger Elizabeth Gummesson några tips för dig som vill bli tydligare:

  • Vad vill du säga? Om du inte vet det kan inte dina medarbetare veta det.
  • Förbered dig på vad du vill säga, använd gärna ett bollplank.
  • Träna, träna, träna!

Du kan själv enkelt bidra till ett mer kommunikationsvänligt klimat genom några enkla knep, börja med att säga god morgon till dina kollegor, ett lätt sätt att uppmärksamma någon vilket alla uppskattar. Se till att ta rast! Det är i fikarummet det pratas om både väsentliga saker som oväsentliga, som i sin tur bidrar till att kollegor lär känna varandra bättre och blir bättre på att samarbeta.

Slutligen, mejl är en effektiv kommunikationskanal, men var gärna ödmjuk då det skrivna ordet lätt uppfattas hårdare än om det skulle ha framförts med ett mjukt tonfall och vänligt kroppsspråk.

Förresten, om vi samarbetar mer med tvätten hemma? Svar ja, dock är det inget vi mäter utan det viktiga är att vi kommunicerar om hur vi upplever det och kommer fram till en gemensam lösning.

 

Skrivet av: Camilla Skeppstedt