Därför behövs nya titlar på den moderna ekonomiavdelningen

Stor potential med automatisering – experterna guidar dig rätt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒

 

Förvirras du av alla nya titlar inom ekonomifunktionen? Kanske undrar du varför det inte längre bara är controllers och redovisningsekonomer som jobbar där och varför en Robotic Data Analyst behövs? Meritminds rekryteringskonsult Anette Wickholm berättar hur arbetsgivare kan tänka för att skapa en modern ekonomifunktion och varför du som är ekonom måste hänga med i den nya floran av titlar. Kanske behöver du utveckla nya talanger för att fortsätta vara attraktiv på framtidens arbetsmarknad?

För tio år sedan jobbade de flesta inom ekonomifunktionen som redovisningsekonomer, controllers eller ekonomiassistenter. Så är det inte längre. Digitaliseringen har förändrat ekonomens roll i grunden och på en modern ekonomifunktion behövs nya kompetenser som inte förknippas med den traditionella ekonomirollen.

Listan på nya titlar som poppar upp i gränslandet mellan IT och ekonomi/affärsutveckling kan göras lång. Business Analyst, Data Analyst, Data Scientist, Business Architect, Robotics and Data Manager och robotskötare är några exempel.

Nya kompetenser krävs

Men vilka kompetenser krävs för framtidens ekonom när de inte längre behöver ägna sig åt repetitiva arbetsuppgifter utan i stället kan utföra värdeskapande uppgifter som ligger närmare verksamheten?

– De behöver självklart ha en grundläggande förståelse för ekonomiprocesserna, men även ha en förmåga och en vilja att röra sig i en digital värld. Detta kräver nya egenskaper och kunskaper. Risken är annars stor att utvecklingen springer om dem, säger Anette Wickholm.

Även rollen som CFO har förändrats

– CFO:n har gått från att vara en kamrer med ansvar för böckerna till att bli mer av en förändringsledare med ekonomi- och verksamhetsinformation som möjliggörare för organisationen. En CFO i dag måste vara intresserad av IT och lägga det högt på agendan.

Hur ska arbetsgivare få ihop de båda världarna?

Här är några exempel på hur olika företag har omorganiserat ekonomifunktionen för att möta framtidens krav.

Kommunalförbundet VafabMiljö
Här har ekonomichefen Fredrik Westberg slagit ihop ekonomifunktionen med IT. Organisatoriskt innebär det att IT-avdelningen går in under ekonomiavdelningen. En ny roll som systemförvaltare har inrättat på ekonomisidan och en förvaltningsledare som spänner över både IT och ekonomi har inrättats. Medarbetare som ursprungligen kommer från IT ansvarar för systemen och de som kommer från ekonomi ansvarar för datan i systemen.

Telia
På Telias finansavdelning finns ett Robotics & Data Management team. En del av teamet ansvarar för robotarna, ett annat för redovisningsprocesserna.

WSP
Här sköter Robot Rob och Roberta Robot flera uppgifter på ekonomiavdelningen. Robotar ses som en värdeskapande affärspartner. Drivkraften inför robotiseringen var inte att skala ner utan att medarbetarna skulle få mer stimulerande arbetsuppgifter, lära sig nya saker och ha roligare på vägen.

Titlarna kan betyda olika saker

Utmaningen med de nya titlarna är att de kan betyda olika saker i olika organisationer. Även om det är tydlighet som eftersträvas kan slutresultatet bli ökad förvirring.

I en ansökningsprocess blir det också tydligt att det kommer in fler ansökningar när rollen benämns på ett spännande och lockande sätt.

– Traditionellt har till exempel Business Controller varit en titel som lockar många unga revisorer, medan en roll som redovisningsekonom har gett färre ansökningar. Business Controller är ett vitt begrepp och kan innefatta många olika arbetsuppgifter. Det är långt ifrån alla Controllers som jobbar verksamhetsnära med lönsamhets- och framtidsanalyser, säger Anette Wickholm.

Hur ska då en ekonom som söker jobb idag hitta rätt?

– Stirra dig inte blind på titeln – läs i stället rollbeskrivningen noga och bena ut vilka arbetsuppgifter som ingår och vad rollen faktiskt innebär.

– Sök de roller du tycker verkar intressanta och de företag vars vision du delar.

– Fundera på hur du kan komplettera ditt CV för att fortsätta vara relevant på arbetsmarknaden. Att kunna hantera ett BI-verktyg eller vara bra på Data Management är sådana nya ”skills” som kan efterfrågas.

– Bli inte rädd för att IT eller robotar ska ta över ditt jobb – ni behövs båda två och ni behöver jobba tillsammans för bästa resultat.

Läs också:
Många synergier mellan IT och ekonomi – så gjorde VafabMiljö 

Telias RPA-resa: ”Vi har skapat en robotplattform som ger värde åt hela organisationen” 

Erfarenheter från ett automatiseringsprojekt – så gjorde WSP 

Vill du veta mer om digital kompetens på framtidens ekonomifunktion? Här har vi samlat ett antal insikter, artiklar och videos på ämnet: https://bit.ly/397dXXi 

Att få rätt person på rätt plats är lättare sagt än gjort. Meritminds rekryteringskonsulter har lång erfarenhet och är experter på rekrytering inom ekonomi, bank, finans och försäkring. 

Vill du ha hjälp med att hitta rätt? Kontakta rekryteringskonsulten Anette Wickholm 
anette.wickholm@meritmind.se om du vill veta hur vi kan hjälpa dig. 

Skrivet av: Mathias Johansson