Många karriärsmöjligheter inom bank, finans och försäkring

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

Antalet bankkontor minskar och digitala banktjänster ökar. Men trots det är behovet av fysiska medarbetare inom bank-, finans- och försäkringsbranschen fortfarande stort. Detta är en föränderlig bransch som kräver snabb tillsättning av ny personal – och karriärmöjligheterna är både varierande och spännande. Niclas Persson som är områdeschef på Meritmind berättar vad du kan vänta dig om du söker dig till bank-, finans- och försäkringsbranschen via Meritmind.

Meritmind är specialiserade på att bemanna och rekrytera inom bank, finans och försäkring och bolaget arbetar brett med både storbanker, ledande försäkringsbolag och mindre nischade aktörer.

– Just nu har vi en stor efterfrågan på kandidater till alla nivåer. Vi rekryterar juniora roller såväl som specialister och chefer för både interimstjänster och fast anställning, berättar Niclas Persson.

Arbetsuppgifterna inom bank, finans och försäkring är mycket varierande. Det finns uppdrag som passar både kandidater med junior och senior kompetens.

– Det kan handla om allt från kundservice till mer avancerade roller inom till exempel treasury, värdepapper, penningtvätts- eller kreditområdet. Spannet av tjänster och roller är brett och vi arbetar med alla typer av verksamhetsroller, undantaget IT-roller.

Erfarenhet – inget krav

Ofta har de som söker jobb inom denna bransch en högskoleutbildning inom till exempel ekonomi eller juridik, men det är inget krav. Tidigare erfarenhet krävs inte heller alltid.

– Du kan antingen vara nyutexaminerad eller ha jobbat några år. Det som kan vara bra att ha med sig är en nyfikenhet på branschen och en vilja att lära sig mer.

Snabb karriärväg

Att vara konsult och vara ute på olika uppdrag är ett snabbt sätt att bygga på sitt CV. När du väl har fått in en fot och genomfört något konsultuppdrag blir du snabbt attraktiv och kan avancera till andra roller inom bankvärlden.

– Många kandidater tar steget från kundservice till ett jobb inom backoffice eller inom penningtvättsområdet, även kallat AML (Anti Money Laundering).

Just AML är ett populärt område som har växt mycket på senare tid berättar Niclas.
Här kan det handla om att jobba med kundkännedomsfrågor, onboarding av företagskunder eller att analysera transaktioner och rapportera till Finanspolisen.

Här kan du läsa mer om AML.

Vad är det bästa med att jobba inom bank, finans och försäkring?

– Förutom att det är en snabb karriärväg för den som är nyfiken på branschen, är det ett jobb där du som konsult får möjlighet att pröva på många olika roller i en bransch som är i ständig förändring.

Hur är det att jobba som konsult inom bank, finans och försäkring på Meritmind?

– Du är oftast anställd för det speciella uppdraget men ett konsultuppdrag leder många gånger till förlängning och inte sällan till en överrekrytering om uppdraget har gått bra och en ledig tjänst uppstår. Du har alltid en dedikerad konsultchef som du har löpande avstämningar med och som är engagerad i din utveckling och att hitta nya spännande utmaningar.

Hur går man till väga om man är intresserad av att söka ett jobb inom detta område?

– Då ska du gå in på vår hemsida och se vilka möjligheter som finns under ”lediga jobb”. Vi lägger regelbundet ut nya jobb. Det är också bra om du skickar in en spontansansökan och skriver att du är intresserad av detta område. Vi läser igenom alla ansökningar som kommer in och matchar kandidater med utlysta jobb. Vi intervjuar löpande för att skapa ett stort nätverk av kandidater. Om du inte är ”helt rätt” för en viss tjänst, kanske du är det för nästa?

Är du nyfiken på att veta mer? Kontakta oss!

Skrivet av: Mathias Johansson