Digitala intervjuer är här för att stanna – tänk på detta innan du kopplar upp dig

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

När det inte gick att träffa kandidater under pandemin blev lösningen digitala intervjuer. Enligt Meritminds rekryteringskonsult Annika Vermunt finns det många fördelar med dessa och hon tror att de är här för att stanna. Men det finns så klart nackdelar också. Här delar Annika Vermunt med sig av insikter kring de båda intervjuformerna och berättar vad du bör tänka på innan du kopplar upp dig.

Enligt Annika Vermunt är vi på väg mot ett skifte med övervägande digitala anställningsintervjuer och de har fungerat så bra att rekryteringskonsulterna på Meritmind bestämt att alla intervjuer företrädesvis ska ske digitalt även i framtiden.

– Självklart får kandidaten själv bestämma om de hellre vill ha ett personligt möte. Då är de välkomna till vårt kontor, men för det mesta sker intervjuerna digitalt eftersom vi ser att fördelarna faktiskt väger över de fysiska mötena, säger hon.

Vilka är fördelarna med de digitala intervjuerna?

– Det blir mer effektivt för alla inblandade parter. För den som intervjuas blir det lättare att komma ifrån plugg eller arbete och ta ett möte digitalt. Det gör att våra processer blir effektivare eftersom vi kan träffa fler kandidater på kortare tid. Det uppskattar även våra kunder eftersom de snabbare också får ett urval av kandidater. Alla tjänar på det, säger Annika Vermunt.

Hon förklarar också att rekryteringskonsulterna använder digitala intervjuguider vilket innebär att de antecknar samtidigt som intervjun sker.

– Sker intervjun digitalt kan jag skriva samtidigt, utan att kandidaten tänker på det. I ett fysiskt möte kan det kännas obekvämt att se hur någon sitter och antecknar, säger hon.

En annan fördel är att det är lättare att jobba strukturerat och ställa samma frågor till alla kandidater vid sittande möte. Ses man fysiskt är det lätt hänt att någon fråga ställs vid kaffeautomaten som man sedan inte antecknar ned på samma sätt som man skulle gjort om det skett digitalt.

Omedvetna fördomar stannar utanför

Det är också lättare att inte ta med omedvetna fördomar i intervjun om man träffas digitalt.

– Vid ett fysiskt möte tar man lätt in saker som egentligen inte har en koppling till den sökandes arbetsprestation men som ändå tas med omedvetet som hur en person för sig, klär sig eller luktar. Enligt min åsikt är det lättare att ta med sig fördomar och bias i fysiska intervjuer, men det är klart att man även kan färgas av en persons beteende vid ett digitalt möte. Det kan vara saker som att det är fel på den tekniska nivån, eventuella distraktioner, klädsel, kroppsspråk och ögonkontakt.

Bra att ses fysiskt i vissa fall

Även om digitala möten har många fördelar tycker Annika Vermunt ändå att det är mycket roligare att träffa kandidaterna ”på riktigt”, det känns också kul att få visa upp vårt fina kontor och det blir mycket mer personligt och känns som att vi framstår som mer professionella.

Sen är det kanske ännu viktigare för kandidaten att få träffa sin blivande arbetsgivare åtminstone en gång på riktigt.

– Om du först har träffat en rekryterare och sedan har kommit vidare på en intervju så får du ju kanske träffa de som du ska jobba med. Då kan det vara trevligt att ses och att faktiskt se deras kontor, så får du en bättre känsla för om du kommer trivas med människorna och miljön.

Kallad till en digital intervju? Tänk på detta!

  • Se till att uppkopplingen fungerar. Ska intervjun ske via skype, teams eller zoom? Stäm av de olika funktionaliteterna i god tid innan.
  •  Se den digitala intervjun som om du skulle gå på en fysisk intervju. Klä dig representativt och anpassa dig till verksamhetens eventuella dresscode.
  •  Försök ha en neutral och plotterfri bakgrund och ta undan distraktioner som husdjur, mobiler eller andra familjemedlemmar.
  • Tänk på att det är rekryteringskonsulten som styr samtalet, lyssna på frågor och svara så konkret som möjligt.
  •  Tänk på att hålla en naturlig ögonkontakt och undvika onödig tics som att ta dig i ansiktet eller hålla på med håret.
  •  Var dig själv som vid ett fysiskt möte. Det är inte fel att småprata innan som du kanske skulle gjort fysiskt.
  • Gör ett snyggt avslut. Fråga rekryteraren om hen fått svar på sina frågor och ta reda på vad som blir nästa steg.

Läs också:

https://meritmind.se/ekonomi-karriar/bygg-ditt-varumarke-pa-linkedin-5-tips/
https://meritmind.se/ekonomi-karriar/ska-du-soka-nytt-jobb-inom-ekonomi-sa-syns-du-i-mangden/

Skrivet av: Mathias Johansson