En snabb väg till karriären för controllers

En snabb väg till karriären för unga controllers

 

Liksom många andra roller inom ekonomifunktionen har även controllerns roll förändrats de senaste åren. Det räcker inte längre att bara ha ett intresse för siffor. En controller i dag måste vara förändringsbenägen, social och analytisk. För att tillgodose den ökade efterfrågan hos sina kunder på denna typ av talanger startade Meritmind för några år sedan ett tvåårigt snabbspår för ambitiösa controllers. Det har blivit en succé – både bland företagen och drivna talanger.

Snabbspåret som Meritmind utvecklade för sex år sedan är i dag en etablerad tvåårig karriärväg för talangfulla, blivande controllers som vill utvecklas fortare i sin karriär.

– De controllers som medverkar i Snabbspåret är ambitiösa och drivna med en mycket god social förmåga, säger Pernilla Larsson som är kandidatansvarig på Meritmind.

Får utbildning, erfarenhet och en mentor

Hon berättar vidare att talangerna får en skräddarsydd utbildning samtidigt som de arbetar i varierande och utmanande konsultuppdrag hos Meritminds kunder i roller som exempelvis Business Controller, Financial Controller, Project Controller eller Sales Controller. De får även en tilldelad mentor som stöttar och coachar controllern under hela tiden.

– Eftersom de både får en utbildning på sammanlagt 30 timmar per år, inom exempelvis budgetuppföljning, rapportering och vidareutbildning i Excel samt möjlighet att på egen hand fördjupa sig i olika ämnen kopplat till ekonomi, ledarskap och effektivitet, så får de en väldigt bred kunskapsnivå. Genom sina konsultuppdrag får de samtidigt praktisk erfarenhet genom att verka i olika branscher och miljöer. Allt detta sammantaget gör att de utvecklas snabbt inom både controller- och konsultrollen, säger Pernilla Larsson.

Vad Snabbspåret hos Meritmind erbjuder:

  • Konsultuppdrag inom controlling, exempelvis Business Controller, Project Controller, Financial Controller etc.
  • Nätverksskapande aktiviteter
  • 30 timmars utbildningstid varav 20 timmar är skräddarsydda
  • En tilldelad mentor som stöttar controllern i utvecklingen
  • En anställning på Meritmind med marknadsmässig fast lön och samma förmåner som övriga anställda.

Uppskattat av kunder och talanger

Enligt Pernilla Larsson är Snabbspåret mycket uppskattat både av företag och konsulter.

– De juniora controllers som medverkar är väldigt eftertraktade av företagen, säger hon och fortsätter

– Många av de som gått Snabbspåret säger att det möjliggjort en brant utvecklingskurva eftersom de både får en bred kompetensutveckling genom utbildning, samt arbetsuppgifter som varierar och ger insyn i olika branscher.

Exempel på ansvarsområden för en controller:

  • Ta fram budget- och prognosunderlag, kostnadsuppföljningar och ekonomiska analyser
  • Upprätta ekonomiska rapporter till ledning och styrelse
  • Utveckla och effektivisera processer och rutiner inom ekonomi- och verksamhetsstyrning
  • Utveckla rapportering och nyckeltal

Vill du veta hur det är att vara med i Snabbspåret? Läs vår intervju med Antonia Bergvall som berättar om sina upplevelser och vad det gett henne. ⇒

Är du en talang som vill veta mer och medverka i Snabbspåret eller vill du veta mer och anlita en konsult som medverkar i Snabbspåret?

Kontakta Pernilla Larsson eller Sanna Apelgren kandidatansvariga på Meritmind och ansvariga för Snabbspåret.

pernilla.larsson@meritmind.se
sanna.apelgren@meritmind.se

Skrivet av: Mathias Johansson