Vad utmärker en framgångsrik ledare – Rekryteringskonsulterna förklarar

Stor potential med automatisering – experterna guidar dig rätt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒

 

Vilka beteenden ska egentligen en bra chef ha för att kunna leda företaget framgångsrikt i en föränderlig värld? Vi har identifierat fyra ledarbeteenden som kan lyfta organisationen till nästa nivå.

Att rekrytera ledare som har rätt förutsättningar gör att ledaren snabbt kommer in i rollen, når en hög prestationsnivå och stannar under lång tid. Detta genererar organisationen ett värde från start medan fel rekrytering istället kan stå bolaget väldigt dyrt.

En bra chef har ett beteende som inte bara påverkar organisation som helhet, utan också teamet och den enskilda medarbetaren. Därför är det viktigt att hitta en ledare som har rätt typ av beteende, säger Linnea Bywall, legitimerad psykolog och Head of People på Alva Labs

Det finns så klart många saker som utmärker en bra ledare. Dessa fyra beteenden har dock experterna identifierat som extra viktiga för att en ledare ska kunna lyfta bolaget till nästa nivå.

Fyra beteenden som utmärker en god ledare

Att vara en förebild

Medarbetare gör som chefen gör, inte som chefen säger. Ledare måste föregå med gott exempel, som att leverera enligt överenskommelse och komma i tid till möten.

Inspirera genom att dela visionen

En ledare måste inspirera och tala om visionen: Vart ska vi, hur ska vi komma dit, vad kan vi bidra med inom vår organisation, i vår bransch? Ha detta som ett återkommande tema.

Ha en genuin omtanke för andra

Det handlar om att bygga tillit för att få ett bra samarbete. Lär känna dina kollegor för att känna empati med dem. Du kan göra detta genom att ställa intresserade frågor: Hur var det i helgen, hur gick flytten etc?

Uppmuntra andra att utmana status quo

Att ha ja-sägare omkring sig är trevligt. Men för att bli bättre måste vi utmanas. Ta andras idéer på allvar, fråga vad andra tycker och peppa medarbetare att ifrågasätta dina beslut.

Readiness och potential

Förutom dessa fyra beteenden är även kunskap, erfarenhet (tillsammans kallas de för readiness) och potential viktiga vid chefsrekrytering.

Dessa tre delar ligger så att säga dolda under ytan och är inget vi ser, till skillnad mot någons beteende, men de utgör den största delen av en individ och är viktiga att utforska för att hitta en bra ledare, säger Linnea Bywall.

I modern rekrytering har potentialen fått allt större betydelse. En persons potential fångas bäst med arbetspsykologiska tester och handlar om sannolikheten att en person kommer kunna klara av olika typer av roller och situationer idag och framåt.

Det var till exempel inte någon som hade tidigare erfarenhet av Corona. De var ledarnas potential som avgjorde hur de klarade av den situationen, enligt Linnea Bywall.

Vad är…

Potential – Kommer kunna prestera i framtiden
Den generella sannolikheten för att en person kommer kunna ta sig an olika typer av komplexa roller i framtiden (och ha förmåga att snabbare än vanligt göra framsteg i karriären).

Readiness – kan prestera inom ett visst område just nu

Att ha de kritiska erfarenheterna och den kunskap som krävs inom ett specifikt område, eller för att ta sig an en specifik komplex roll just nu.

Tyckte du detta var intressant? Läs också:

Så hittar du morgondagens ledare ⇒

Lyssna på vårt webinar!

Vill du veta mer om framtidens ledarskap?

Lyssna på webinaret som Meritmind höll den 10 september ⇒

Meritminds rekryteringskonsulter Anna Alenryd och Marianne Seal, samt Linnea Bywall, legitimerad psykolog och Head of People på Alva Labs delar med sig av sina erfarenheter kring chefsrekrytering inom ekonomiområdet och berättar vad som utmärker framtidens ledare.

Vill du veta hur Meritmind kan hjälpa dig med chefsrekrytering?

Skrivet av: Mathias Johansson