Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒
Hösten har kickat i gång. Oavsett om ni jobbar digitalt eller träffas fysiskt så är detta ett bra tillfälle att skapa nya rutiner som hjälper er hitta arbetsglädje och jobba framgångsrikt. Vi bjöd in föreläsaren och ledarskapskonsulten Annika R Malmberg Hamilton till Meritmind för att få veta hur vi kunde bli ännu bättre på att jobba i team. Här delar vi med oss av hennes kloka ord om hur vi kan bli starkare tillsammans genom att förstå varandras olikheter. Hoppas du också blir inspirerad – det blev vi!
För att hitta arbetsglädje och skapa en miljö där alla trivs är det viktigt att inse att vi alla är olika och att varje individ behöver olika saker för att kunna blomstra.
– En del mår bra av raka besked. Andra vill hellre ha inspiration, fokus på relationer eller god planering. Vad som får oss att känna glädje, trivas och må bra på en arbetsplats beror faktiskt på vilka vi är, säger Annika R Malmberg Hamilton som är expert på personlighetsprofiler.
De olika personlighetsprofilerna, eldröd, havsblå, solgul och skogsgrön, baseras på psykologen CG Jungs studier om människors olikheter. De ligger till grund för många av de olika verktyg (exempelvis Insights Discovery personlighetsprofiler och Myers-Briggs personlighetstyper) som i dag används av både ledarskapskonsulter och rekryteringsföretag.
Anpassa kommunikationen
Grunden för detta är att alla personlighetsprofiler är lika mycket värda. Forskning visar också att de grupper som lyckas bäst är de grupper där alla färger är representerade och där deltagarna känner till både sin egen och sina teammedlemmars personlighetstyper. Detta eftersom vi uppfattas olika beroende på vilken personlighetstyp vi är.
– Den som är eldröd kan uppfattas som högljudd och arg men anser sig själv vara tydlig. En blå person kan uppfattas som nedstämd och melankolisk men är i själva verket lite mer avvaktande och tänkande. En gul person ser livet från den ljusa sidan men kan behöva tänka på att låta andra få ta plats. En skogsgrön person är varm och vänlig men vill inte vara i centrum, säger Annika R Malmberg Hamilton och fortsätter:
– Vet man vilken personlighetprofil en medarbetare tillhör kan man anpassa sitt sätt att kommunicera med denna och det blir då lättare att bemöta varandra på ett respektfullt sätt.
Är du eldröd, solgul, skogsgrön eller havsblå?
Du som är eldröd bör till exempel vara uppmärksam på att folk kan bli skrämda av ditt raka sätt att kommunicera. Är du havsblå kan du tänka på att alla inte har samma goda tålamod som du själv har. Skogsgröna personer bör däremot vara medvetna om att de inte alltid kan vara alla till lags, medan de solgula bör se till att även andra får ta plats även om de inte tycker det är lika kul att stå i centrum som du.
Alla färger behövs
Hur gör man då för att arbeta och prestera bra ihop trots alla olikheter? Till att börja med är det viktigt att inse att alla färger och personlighetstyper behövs. Därefter kan det vara bra att ta tempen på gruppen och ta reda på vilka olikheter som finns i gruppen. Då är det lättare att utvecklas som team eftersom olika personligheter hittar motivation, kraft och energi på olika sätt och mår bra av olika saker. Självklart kan man också ha olika mycket av en färg beroende på vilka arbetsuppgifter man utför under en dag och vilken roll man har vid olika tillfällen.
Gör en bruksanvisning
Ett handfast råd som Annika ger de team hon coachar är att göra en bruksanvisning som visar vilka ni är.
– Berätta vem du är, vad du gillar och inte gillar när andra kommunicerar med dig. Berätta gärna hur du vill ha det och vilka dina starka och svaga sidor är. Be gärna dina medarbetare säga ifrån om din ”färg” råkar framträda på en dålig dag utan att du själv märker det.
Viktigt att ge och ta kritik
För att utvecklas som människor och i ett team måste man också lära sig ge och ta kritik. Men det är viktigt att detta görs på ett sätt som mottagaren förstår och inte tar illa vid sig av.
– Återigen handlar det om att anpassa kommunikationen efter vilken personlighetstyp du pratar med. Devisen ”behandla andra som du själv vill bli behandlad” gäller inte när man ska ge någon feedback, säger Annika R Malmberg.
Strävar ni mot samma mål?
I ett team är det också viktigt att säkerställa att alla strävar mot samma mål och att det finns gemensamma regler som alla följer.
– Jag möter förvånansvärt många grupper som tror att de vet vilken uppgift som ska lösas men i själva verket har alla olika förväntningar. Säkerställ också att alla vet vilka regler som gäller och vilka rutiner ni ska följa så slipper ni lägga onödig tid på det, säger Annika R Malmberg Hamilton och fortsätter:
– Låt gärna alla i teamet ha olika roller i ett möte för att göra alla engagerande. Det kan till exempel finnas en ordförande, teknikansvarig, sekreterare, terminator (som avslutar), reflektor (som reflekterar över hur mötet gick) åsiktsdragare (som ser till att alla får prata) eller en trivselfixare. Valet är ditt!
Annikas 4 bästa tips för starkare team
- Gör en bruksanvisning över era personligheter. Vem är jag utifrån temperament och färger? Vad kan jag ha svårt för? Vad tycker jag om? Det här behöver jag av er! Det här behöver jag inte!
- Ge feedback på rätt sätt. Anpassa efter mottagaren.
- Säkerställ att alla i teamet har en roll och att ni strävar mot ett gemensamt mål.
- Sätt upp tydliga mötesrutiner och processer. Vad skapar irritation på era möten? Vad fungerar bra när ni jobbar digitalt? Vad fungerar sämre? Sätt positiva regler (jämför ”avbryt inte” med ”låt alla tala till punkt”).
Vilken färg är du?
Eldröd – resultat och handling
Målinriktade. Effektiva. Självständiga. Beslutsamma.
Vill ha ansvar och kontroll.
Drivkraft: Att utmanas.
Havsblå – tänka och reflektera
Analytiska. Objektiva. Noggranna.
Kvalitetsmedvetna.
Vill ha kunskap, fakta och gott om tid.
Drivkraft: Att förstå.
Solgul – inspirera och visionera
Charmerande. Inspirerande. Inbjudande. Spontana.
Vill bli involverade och ha roligt.
Drivkraft: Att få uppmärksamhet.
Skogsgrön – relationer och hjälpsamhet
Lyhörda. Vänliga. Omtänksamma. Kittet som håller samman gruppen.
Vill bli respekterade för sina värderingar och skapa goda relationer.
Drivkraft: Att skapa harmoni.
Läs också:
Så får du effektiva distansmöten – ledarskapscoachen guidar dig rätt ⇒
Ledarskapscoachen tipsar – så leder du framgångsrikt på distans ⇒
Framtidens arbetsplats– Här är verktygen som bygger team i en digital värld ⇒
Framtidens arbetsplats – Här är framgångstipsen till dig som leder på distans⇒
Utbildning i kommunikationsstilar med DISC
https://meritgo.se/film/kommunikation/kommunikationsstilar-med-disc/vad-ar-disc/
Vill du få hjälp av Meritmind att skapa en effektivare organisation? Kontakta oss!