7 snabba tips för en proffsig rekryteringsprocess

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

Många av våra kunder har för närvarande ett stort rekryteringsbehov. Med en smidig process kan du agera snabbt och säkerställa att du inte missar din nästa talang. Här ger Helena Casserlöv-Kvist, vd på Meritmind, sina bästa tips för en proffsig och snabb rekrytering.

Just nu är det kandidaternas marknad och många jobbsökande ligger i parallella processer. Om du är för långsam i rekryteringsprocessen är risken stor att din favoritkandidat väljer en annan arbetsgivare. Så för att inte förlora bra kandidater gäller det att agera snabbt. Det finns några saker du bör tänka på – oavsett om du tar hjälp av en erfaren rekryteringskonsult eller om du sköter rekryteringen själv.

Urval

När du, i det första steget, har valt ut vilka kandidater du vill träffa är det viktigt att du återkopplar direkt till de som du bestämt att gå vidare med. Gör du inte det riskerar du inte bara att förlora en bra kandidat, det kan även ge dig ett dåligt rykte.

– Du måste också ha god framförhållning och bestämma vilka medarbetare i din organisation som ska träffa de utvalda kandidaterna och i vilken ordning intervjuerna ska ske. Säkerställ även att dessa medarbetare avsätter gott om tid i kalendern för detta, säger Helena Casserlöv-Kvist.

Visa er bästa sida

När det väl är dags för intervju är det viktigt att tänka igenom hur den ska gå till eftersom det påverkar ert Employer Brand. Meddela kandidaten om intervjun sker digitalt eller på kontoret. Sker det på kontoret så säkerställ att ni bokar ett trevligt rum. Sker intervjuerna digitalt är det viktigt att säkerställa att kandidaten är medveten om hur den tekniska biten ska fungera så att allt kan fortlöpa smidigt.

Här finns fler tips till dig som ska genomföra en intervju digitalt.

Frågan om ersättning och villkor

Frågan om vilka villkor som ska gälla bör tas upp tidigt i processen.

– Ta reda på vad kandidaten har för löneanspråk och om denne förväntar sig något mer än en fast grundlön.

Även om ni inte kommit överens om lönen är Helenas råd att skicka över ett avtal utan löneuppgifter tidigt i processen.

– Då vet kandidaten vilka villkor som gäller och detta riskerar inte att bli en fråga som stoppar upp avtalssigneringen senare.

Begrunda noga – genomför snabbt

När du lämnat ett jobberbjudande till din – förhoppningsvis – nästa medarbetare är det dags att ge tid för reflektion.

– Även om processen ska gå fort är det bra att ge den som ska investera sina närmaste år i ditt företag en möjlighet att få sova på erbjudandet över natten eller fundera över helgen.

Helenas avslutande råd är att signera snabbt när ni väl är överens:

– Prioritera hellre en digital signering samma dag, framför ett fysiskt möte i övermorgon. Ni kan ändå ses kort därefter och glädjas tillsammans.

7 tips för en professionell och smidig rekryteringsprocess:

  1. Informera och återkoppla löpande – kandidaterna vill veta hur det går.
  2. Bestäm vilka medarbetare i organisationen som ska träffa kandidaterna.
  3. Avsätt tid – de som ska göra intervjuerna måste blocka tid för detta i kalendern.
  4. Tänk på ert Employer Brand – visa bolaget från den bästa sidan.
  5. Fastställ löneanspråk tidigt i processen.
  6. Ge din framtida talang möjlighet att begrunda beslutet noggrant.
  7. När ni är överens, signera snarast. Gärna digitalt om ni inte kan ses.

Här får du fler tips från Meritmind för din nästa rekrytering.

Vill du veta hur Meritmind kan hjälpa dig rekrytera rätt talang snabbt och effektivt? Hör gärna av dig så hjälper vi dig vidare.

Skrivet av: Mathias Johansson