Meritminds nya CFO brinner för utveckling och proaktivitet

 

Med lång erfarenhet som CFO på Nasdaqnoterade bolaget Wise Group tillträder nu Charlotte Berglund som ny CFO på Meritmind. Hon ser fram emot att fortsätta utvecklingen av en modern och digital ekonomifunktion i framkant. ”Jag vill kunna bidra med lönsamhet och tillväxt”, säger hon.

Det var flera bakomliggande orsaker som fick Charlotte Berglund att ta klivet från börsbolaget Wise Group till privatägda Meritmind.

– Jag hade länge följt Meritminds framgångsrika resa och kommit i kontakt med deras interimskonsulter som var både kompetenta och erfarna. När Meritminds grundare Helena Casserlöv-Kvist berättade om bolagets kultur och vision väcktes en nyfikenhet och det kändes som en bra match, säger Charlotte Berglund och fortsätter:

– Jag tyckte också att det var spännande att gå från ett börsbolag till ett privat bolag som vuxit organiskt utan att ta in något externt kapital. Det tilltalar mig att vara mer affärsnära, kunna påverka mer och bidra till lönsamhet och tillväxt.

Vill vara ett föredöme

Förutom att lära känna verksamheten och alla kompetenta kolleger ser Charlotte Berglund nu fram emot att fortsätta utveckla Meritminds ekonomifunktion.

– Jag brinner för utveckling och proaktivitet och jag vill att vi ska ha en modern och digital ekonomifunktion i framkant. Vi ska vara ett föredöme för våra kunder och medarbetare.

Vad innebär framtidens ekonomifunktion för dig?

– Digitaliseringen är i dag en hygienfaktor. Den hjälper oss få bokslut, rapporter och budgetar klara i tid. Den mänskliga faktorn är inte längre en lika trång sektor. Med digitaliseringen får framtidens ekonomer en mer analyserande och rådgivande roll. Det strategiska ledarskapet och samarbetet med andra avdelningar som HR och IT blir allt viktigare.

Vilka är utmaningarna?

– Att få en flexibel och säker ekonomifunktion på plats är inte bara att trycka på en knapp. Det blir centralt att ha rätt kompetens och ett bra team omkring sig, att ha förmåga att leda sina medarbetare in i det nya och att ha en kunskap om hur IT kan bidra i utvecklingen.

Vilka är dina fyra bästa råd till andra CFO:er som vill automatisera ekonomifunktionen?

  1. Träna på innovation och ha en ödmjukhet inför att vi måste börja jobba annorlunda. Att göra en agil förflyttning innebär att göra små förändringar och testa vad som fungerar och inte.
  2. Att fokusera på affären är viktigt, men för att kunna bidra och hjälpa affären måste man höja blicken och försöka skapa värde – både på lång och kort sikt. Det är ett ständigt pågående projekt.
  3. Om du genom god kommunikation och gott ledarskap kan påvisa att effektiviseringen och investeringen i ekonomifunktionen på sikt bidrar till att verksamheten blir mer lönsam blir det lättare att få med sig medarbetarna och ledningen i förändringen. Det kan göra stor skillnad.
  4. Omge dig med ett bra team. Genom att ta in konsulter som är specialister på vissa områden kan man säkra att man har rätt kunskap med sig i en tid av förändring.

Charlotte Berglund började på Meritmind den 11 augusti.

Läs mer:
Framtidens ekonomiavdelning är automatiserad – så kommer du igång ⇒

Stor potential med automatisering- experterna guidar dig rätt ⇒

Att jobba i team – första steget mot en modern ekonomifunktion ⇒

Vill du veta hur Meritmind kan hjälpa dig med automatisering?

Nyckeln till ett framgångsrikt förändringsprojekt är att först få en tydlig bild av nuläget och vad man vill uppnå med förändringen. Vi hjälper dig gärna komma i gång.
⇒ meritmind.se/verksamhetsanalys/

Skrivet av: Mathias Johansson