Aktuellt för CFO:er:
Att leda i en föränderlig omvärld – insikter och erfarenheter

Stor potential med automatisering – experterna guidar dig rätt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒

 

Vad tycker dagens moderna CFO:er förenar ett framgångsrikt ledarskap i en föränderlig värld? På Dagens Industris årliga event Di CFO diskuterades detta livligt. Vi har sammanfattat några tankar och insikter som förenar talarna på eventet.

Dagens industris årliga event Di CFO skedde i år digitalt. Inte desto mindre bjöd dagen på många intressanta talare och diskussioner. Bland annat deltog Anders Örnulf CFO på Skistar, Helena Saxon CFO på Investor, och Ivar Vatne, Group CFO på BillerudKorsnäs i en paneldiskussion. Meritminds vd Helena Casserlöv-Kvist diskuterade tillsammans med Ann Hellenius, som är digital strateg och författare, hur en CFO bäst rustar sig för framtiden.

Ny teknik är inte svårt

Helena Casserlöv-Kvist och Ann Hellenius var enade i att CFO och CIO-rollerna allt mer närmar sig varandra, vilket grundar sig i att företag idag måste hitta sätt att jobba mer datadrivet med digitalisering och ny teknik.

– I dag förväntas varje CFO kunna moderna verktyg och ”buzz words” som robotisering, AI, Deep Learning och Machines Learning. Det är lätt att bli skrämd av detta, men det behöver inte vara så komplicerat. Det handlar egentligen bara om att förenkla och snabba upp gamla, komplicerade processer, sade Helena Casserlöv-Kvist.

Det mesta i den nya världen är inte svårt, men det är ändå viktigt att hitta kompetenser som inte är rädda för ny teknik utan ser möjligheter med den.

– En modern CFO måste ha ett nära samarbete med medarbetare som har förståelse för hur man kan skapa utveckling med hjälp av ny teknik. Tekniken är sällan det svåra utan det handlar om hur människor fungerar och hur vi kan skapa kulturer som bejakar utveckling. Det handlar mer om förflyttningar än förändringar, sa Ann Hellenius.

Att leda i en föränderlig värld

I CFO:erna för Investor, Skistar, och BillerudKorsnäs delade under dagen med sig med sig av sina erfarenheter från olika förändringsprojekt.

Vi har sammanfattat deras insikter och i några punkter som förenade.

Integrera ekonomifunktionen i övriga organisationen

”Ha en nyfikenhet för den övriga verksamheten.”

Ekonomifunktionen bör dela med sig av sin kompetens och inte gömma sig bakom siffror. Var nyfiket intresserad av vad som sker i den övriga verksamheten. Få förståelse för vilka behov som finns i organisationen och berätta vad ni kan bidra med.

Investera i nya system

” Att investera i nya system och ett moderniserat arbetssätt ökar produktiviteten.”

Mycket av det manuella arbetet görs digitalt vilket frigör tid och resulterar i att ekonomiavdelningen kan lägga mer tid på frågor som bidrar till verksamhetens framgång, som till exempel analys.

Lägg tid på att prata om förändringsprojektet

”Nyckeln i förändring är kommunikation. ”

Prata om vilken betydelse förändringsprojektet har för utvecklingen av bolaget som helhet och hur det hör ihop med tillväxtmålen. Personalen måste förstå hur de kan bidra och att effektivisering inte behöver innefatta kostnadsbesparingar, utan värdeskapande aktiviteter som är till nytta för hela bolaget.

Sätt rätt KPI:er

”Sätt KPI:er som alla förstår.”

Att sätta nyckeltal för en förändringsprocess handlar om att skapa en kultur. Lägg tid på att sätta relevanta mål som alla förstår. Det kan handla om hur man med hjälp av ett nytt system kan leverera med bättre kvalitet, utan ökade kostnader eller fler medarbetare.

Jobba med scenarios

”Vikten av att jobba långsiktigt med scenarios har blivit extremt tydlig.”

När omvärlden förändras snabbt blir det ännu viktigare att vara flexibel och att dagligen bygga in scenarier i planeringsverksamheten. Man måste alltid ha i åtanke: Vad gör vi om detta händer? Vad kan påverka oss utifrån? Hur ser trenderna ut? Vad gör konkurrenterna?

Samarbete mellan CFO och VD

”Om CFO och VD inte går ihop bör någon bytas ut. Troligtvis CFO.”

Samspelet mellan CFO, VD och övriga i ledningsgrupper är väldigt viktigt i allt förändringsarbete. Det gäller att alla är med och har en gemensam förståelse för förändringsarbetet.

Här kan du se en inspelning av Meritminds panel på Di CFO ⇒

Tyckte du detta var intressant? Här finns länkar till fler bloggposter inom samma ämne – att leda i förändring:

Sex nycklar till ett relevant ledarskap ⇒

CFO 2020: En framtidsfokuserad visionär ⇒

Så blir du en lärande organisation ⇒

Dags att rekrytera – så hittar du morgondagens ledare. ⇒

Den digitala ekonomifunktionen 2020 – så lyckas du med förändringsresan ⇒

Vill du ha hjälp med din digitaliserings­resa? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig!

helena.casserlov@meritmind.se

Skrivet av: Mathias Johansson